Hanfa odobrila NLB-u ulazak na hrvatsko tržište leasinga

Bez autora
Jun 30 2024

Hrvatski regulator tržišta financijskih usluga Hanfa odobrio je Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) neizravnu kupnju 100-postotnog vlasničkog udjela u hrvatskoj leasing kući Mobil Leasing, koja na tržištu leasinga u južnom slovenskom susjedu drži nešto više od tri posto tržišnog udjela.

Vlasništvo dolazi akvizicijom Summit Leasinga.

NLB je prošlog studenog potpisala ugovor s Apollo Global Managementom i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o preuzimanju 100% udjela u SLS Holdco, koja je matična tvrtka Summit Leasing Slovenija i njegovih podružnica. Među njima je i hrvatska tvrtka Mobil Leasing.

Završetak transakcije ovisi o dobivanju regulatornih suglasnosti i suglasnosti nadležnih tijela odn institucija za zaštitu tržišnog natjecanja i očekuje se u drugoj polovici ove godine. Jedna od takvih bila je i suglasnost Hanfe.

Upravno vijeće agencije danas je NLB-u dalo zeleno svjetlo za neizravnu kupnju 100 posto Mobil leasinga koji, prema podacima Hanfe, kontrolira 3,3 posto hrvatskog tržišta leasing usluga i trenutno ima 3500 aktivnih ugovora o financiranju vozila.

Kako je danas priopćeno u Hanfi, NLB ispunjava sve uvjete za dobivanje kvalificiranog vlasničkog udjela, a kupnju leasing društva ne koče otvoreni postupci oko prenesenih deviznih depozita.

Naime, Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb tuže NLB u ime i za račun hrvatske države zbog prijenosa deviznih uloga hrvatskih štediša iz zagrebačke podružnice LB-a u hrvatske poslovne banke. Glavnica svih tužbi je 171 milijun eura, a zbog dugotrajnosti sudskog postupka kamate su u međuvremenu prije nekog vremena premašile glavnicu.

Parlament je u kolovozu 2018. usvojio i poseban zakon za zaštitu vrijednosti slovenskog kapitalnog ulaganja u NLB-u, na temelju kojeg će Fond Republike Slovenije za sukcesiju NLB-a nadoknaditi iznose koji će od njega biti prisilno vraćeni na temelju pravomoćnih sudskih odluka u Hrvatskoj.

Ulazak NLB-a na hrvatsko tržište leasinga kroz Summit Leasing tako predstavlja važan korak u povratku NLB-a na hrvatsko tržište financijskih usluga. Južni slovenski susjed bio je jedini od bivših jugoslavenskih republika u kojem NLB, kao jedna od jačih regionalnih financijskih institucija, dosad nije bila prisutna. U to se želi vratiti i pokušajem preuzimanja Addiko banke sa sjedištem u Beču.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik